Uskaltanen sanoa tämän: Louna osaa istua. Jee parhautta. Treenattiin aamuruoka sisällä ja päiväruoka ulkona. Sisällä vaan istu-seiso-istu, ulkona myös maahanmenoa seuraamisesta, seuraamista ja kontaktia.

Ulkona seiso-istuminen onnistui jo niin, että mä seisoin, eli enää ei tarvitse kyykkiä saati varmistella takapään liikkumattomuutta. Kaksi vikaa seiso-istua meni jo ilman käsiapua. Samalla takajalkojen liikuttaminen seisomisen nousun jälkeen on vähentynyt ja melkein kadonnut itsestään. Ei tuo seiso-istu nyt vieläkään valmis ole ja välillä tulee lipsahduksia, mutta ottaen huomioon, että keskiviikkona mä en treeneissä yhtään hahmottanut, että miten se oikeaoppinen istuminen menee tai saanut yhtään onnistunutta suoritusta, niin täytyy olla kyllä todella ylpeä edistymisestä. Eli hieno Lou! Vitsit se on taitava ja nopea ja ihana hassu pieni koira. Katsotaan sitten mitä tapahtuu, kun yhtälöön lisätään häiriö.

Paljon auttaa opettamisessa, että se ei ole herkkä sille että sitä ohjataan ihan fyysisesti. Eli torstaina kun treenattiin, niin pidin sitä ihan käsin kiinni takajalkojen tyvestä, jotta se ei päässyt liikuttamaan niitä. Muuten ei ainakaan mun namin liikutuksilla ollut mitään vaikutusta, kun Lou olisi vaan höslännyt ihan kaikkea paitsi istumiseen menoa etujalkoja käyttäen. Eilen se jo tajusi jutun juonesta jotain ja fyysisen avustuksen sai jättää pois ja tänään mä sain siis jo nousta seisomaan ja tehdä pari kertaa ilman käsiapuakin.

Toistojahan on nyt tullut aika monta, vaikka en olekaan laskenut tarkkaa määrää. Oon huomannut, että kun Lou on tajunnut jutun juonen, eli se ei enää turhaudu kun ei tajua ja namia ei vaan tule, niin se kestää itse asiassa tosi hyvin toistoja. Uuden asian alkuvaiheessa siltä voi vaatia tiettyä asiaa ehkä maksimissaan kolme kertaa peräkkäin, kunnes täytyy lopettaa, koska Lounalta palaa käpy. Mutta kun Löyf alkaa jossain vaiheessa vähän tajuta mitä siltä halutaan, se jaksaa tehdä samaa asiaa namin toivossa hyvinkin pitkään. Onni on koira, jonka maailma pyörii ruuan ympärillä. Lisäksi helppoutta lisää, että Lousta näkee aika hyvin koska se jaksaa vielä tehdä lisää ja koska kannattaa lopettaa harjoitukset niin, että sillä on vielä hauskaa ja se tekee innolla (= kun se alkaa touhottaa).

Harjoiteltu on siis seuraavasti: Torstaina tehtiin sisällä kaksi parin minuutin pätkää aamuruualla, kertojen välissä n. puoli tuntia, sekä illalla kimppatreeneissä joitakin toistoja, mutta ne ei menneet musta kovin hyvin - liikaa intoa ja häsläämistä namin perään, ei tarpeeksi keskittymistä. In hindsight, olisi pitänyt ottaa siitä kiinni, rauhoittaa se ja yrittää uudelleen. Eilen perjantaina tehtiin sisällä joka ruokailun yhteydessä pari minuuttia harjoituksia. Tänään aamuruuan kanssa myös pari minuuttia ja ulkona päiväruoka taskusta (puolen tunnin treenit), joista seiso-istu toistoja sellaiset n. 10 kumpaakin. Klikkaus ja palkkaus tässä vaiheessa vielä jokaisesta seisomisesta ja istumisesta.

Muuten tehtiin tänään kontaktia. Tarttee paljon harjoittelua. Odotan innolla huomisia treenejä Tuomarinkartanolla, jossa pitäisi saada vinkkejä tähän, kun tää on myös yksi niistä jutuista joista en tarkkaan tiedä miten sitä opettaisi.

Liikkeestä maahanmenoa tehtiin peruuttamalla. Louna ennakoi tässä kovin helposti. Namin heitto-olkapään yli huikkaus-tekniikalla taas maahanmeno on kovin hidasta. Näiden yhdistelmäharjoittelu lienee siis vuorossa seuraavaksi. Itse liikkeenä tämä on ihan ok hallussa, vaikka parannettavaakin löytyy. Mutta ne parannettavat on sitten tehokkaampia treenata osissa, niinkuin tänäänkin.

Lisäksi ylläoleviin juttuihin tehtiin myös muutama seuraamisen liikkeellelähtö + pari askelta, jotta saataisiin mun keinuhevostelua ja Lounan ennakoimista pois. Lisänä vielä kontaktin pito vaikka vasen käsi alhaalla ja palkka oikealta. Mä olen myös tehnyt liikkeitä kuivaharjoittelulla ilman koiraa, jotta saan omat liikkeeni vähän luonnollisemmaksi. Niin ja jotta mä en ole jo liikkeellä käskyn tullessa. Kuivaharjoittelu on ainakin osaksi toiminut, toimin itse tänään paljon järkevämmin.

Tänään myös palkkausta lelulla. Vetoleikkiä kontaktin palkitsemiseksi ja maahan menosta kehu+vapautus+narun heitto. Huomenna toivottavasti vinkkiä miten Louna saataisiin leikkimään myös kimppatreeneissä.